روانشناسی کودک ترسو به والدین کمک میکند تا احساسات ناشی از ترس را ریشه یابی کنند و به صورت تخصصی و جدی به حل افکار و احساسات ترسآمیز در کودک بپردازند. ترس در کودکان ممکن است علتهای متفاوتی داشته باشد. حتما بسیار کودکانی را دیدهاید که ترسهای زیادی دارند و همین ترسها منجر به معضل در روند زندگی شده است. برای مثال کودکی که از تاریکی میترسد، شبها نمیتواند تنهایی بخوابد و یا دچار کابوس و رفتارهای نامتعارف میشود. به طور کلی کودکان چون با پیرامون خود کم کم آشنا میشوند، ممکن است دچار ترسها و اضطرابهایی شوند، اما اگر این ترسها ادامه دار باشد ممکن است مشکلاتی جدی ایجاد کند.
معمولا ترسها علل متفاوتی دارند که با پیدا کردن علت اصلی احساس ترس میتوانید آن را درمان کنید. درواقع هر رفتاری نتیجه یک احساس بوده که هر احساسی بخاطر یکسری افکار شکل میگیرد، بنابراین برای رفع اختلالهای ناشی از ترس در کودکان، بایستی افکاری که باعث ایجاد این احساس در کودک شده اند را پیدا نمایید که کلینیک روانشناسی کودک زندگی سبز به شما در پیدا کردن این ریشه ها کمک خواهد کرد. روانشناسی کودک ترسو به والدین کمک میکند تا علل ریشهای ترس را درکودکان پیدا کنند و مهارتهای لازم را برای رفع این احساسات به آنها آموزش میدهد.
8 ترس عمده در کودکان
کودکان ممکن است بسته به شرایط در سنین مختلف دچار ترسهای متفاوتی شوند. ترسها در کودکان یک امر عادی است اما اگر این روند ترس و اضطراب ادامه دار باشد، میتواند مشکلات جدی تری را ایجاد کند. معمولا پایه اصلی شخصیت یک فرد و باورهای وی در همان کودکی شکل میگیرد. ترس یکی از احساساتی است که اگر حل نشود، میتواند در آینده کودک تاثیرات منفی و مخربی داشته باشد و در ابعاد مختلف زندگی، اعم از نوع روابط، جایگاه اجتماعی و اعتماد به نفس او تاثیر گذار است. در ادامه براساس روانشناسی کودک ترسو به توضیح و بررسی رایجترین ترسهایی که در یک کودک ممکن است بروز دهد میپردازیم.

ترس از طرد شدن
ترس از دست دادن والدین یکی از ترسهای در روانشناسی کودک ترسو است. کودکان معمولا ترس از دست دادن والدین خود را دارند و بسته به شرایط مختلف؛ مثلا اینکه فرزند چندم خانواده هستند، این ترسها بیشتر میشود. عموما کودکانی که با فاصله سنی کم بعد از آنها کودکی دیگر متولد میشود و یا از توجه کافی از سمت خانواده برخوردار نیستند، ترس طرد شدن و یا از دست دادن والدین خود را دارند. بر اساس روانشناسی کودک ترسو، ترس از طرد شدن، در دوره ورود به مدرسه تشدید میشود و کودکانی که وابستگی شدید به خانواده دارند، بیشتر با این ترس مواجه میشوند. برای مقابله با این حس بایستی در مکالمات خود دقتی بیشتری داشته باشید و یا در هنگام خداحافظی از کلماتی استفاده کنید که حس اطمینان بیشتری به کودک انتقال دهد.
ترس از تاریکی
کودکان عموما از تاریکی میترسند، چرا که محیط ناشناختهای است و ندیدن اجسام و نبود نور کافی برای کودک خوشایند نیست. روانشناسی کودک ترسو به والدین کمک میکند تا محیط ناشناخته را برای کودک توصیف کند و احساس وهم و ترس را در کودک حل نماید. حتما شبها برای اتاق کودک نوری مناسب در نظر بگیرید و در باره تاریکی و چیزهایی که وجود دارد برای کودک روشن نمایید. برای اینکار میتوانید از متخصصین روانشناسی کودک ترسو کمک بگیرید.
ترس از ارتباط با غریبهها
ترس از غریبهها یک ترس مثبت تلقی میشود و جنبه مثبت آن این است که باعث محافظت از کودک میشود اما در مواردی این ترس و اضطراب به حدی زیاد است که کودک با افرادی که آنها را مدتی ندیده است، نمیتواند ارتباط برقرار کند. ترس از غریبهها و ارتباط گرفتن یکی از انواع ترس در کودکان زیر3 سال است. ترس در کودکان زیر 3 سال به دلیل ناشناخته بودن پیرامون بیشتر است اما به مرور با گذشت زمان کمتر میشود. چناچه میزان ترس و علایم ترس و اضطراب افزایش یافت، بایستی از متخصص روانشناس کودک ترسو کمک بگیرید تا به شما اطلاعات و راهنمایی کافی در این زمینه را ارائه دهد.
ترس از حیوانات
کودکان اصولا از حیوانات میترسند به ویژه کودکانی که سن کمتری دارند، ظاهر حیوانات و همچنین صدای آنها ممکن است برای کودک ترسناک باشد بهتر است که کودک را با حیوانات با تصاویر زیباتر در ابتدا آشنا کنید و یا در شرایطی که کودک توانایی خوب دیدن و لمش شرایط را داشته باشد.
ترس از صدای بلند
ترس در کودکان زیر 2 سال نی نی سایت به تبادل نظرات والدین در باره انواع ترسهای کودکانشان میپردازد. در بخشهای مختلف مقالات زیادی در ارتباط با این موضوع و مهارتهای لازم وجود دارد. ترسیدن کودک از صدای بلند یکی از رایج ترین ترس در کودکان زیر 2 سال نی نی سایت است. کودکان از بازی کردن با وسایل خانگی و برقی لذت میبرند و حس کشف و کنجکاوی اصولا باعث این موضوع میشود که به بازی با وسایل خانه مانندجارو برقی ، آب میوه گیری و … علاقه خاصی نشان دهند، ولی صدای ناگهانی و بلند این وسایل ممکن است باعث ترس در کودک شود. بر اساس روانشناسی کودک ترسو، صداهای بلند چه ناشی از وسایل باشد و چه ناشی از آب و هوا و محیط باعث ایجاد اضطراب در کودک میشود.
ترس از پزشک
تر از پزشک یکی دیگر از ترسهای روانشناسی کودک ترسو است. حتما کودکان زیادی را دیدهاید که در مطب پزشک گریه میکنند و یا حالت تدافعی به خود میگیرند. اغلب کودکان از مراجعه به پزشک میترسند برای مقابله با این ترس بهتر است که در مطب پزشک وقتی منتظرید با کودک خود حرف بزنید، برایش داستان تعریف کنید و از قبل آمادگی ذهنی کاملی برایش ایجاد کنید.
ترس از حمام
حمام و حتی سرویس بهداشتی یکی از ترسهای کودکان زیر 3 سال است، مخصوصا کودکانی که رفتن به سرویس بهداشتی را تازه تمرین میکنند. معمولا صدای آب و محیط حمام و سرویس بهداشتی باعث ایجاد ترس در کودکان زیر 3 سال میشود. ترسیدن کودک از صدای بلند باعث ایجاد وحشت در او میشود. راه حل این نوع ترس این است که با حوصله کارکرد وسایل و اجزای محیط را برای کودک توضیح دهید و اجازه دهید تمرین کند تا محیط برایش شکلی نا شناخته نداشته باشد.
کودک شما زیادی ساکت است؟ روانشناسی کودک خجالتی میتواند راهگشا باشد!

زمان شروع ترس در کودک را تشخیص دهید
روانشناسی کودک ترسو به شما کمک میکند تا زمان شروع ترس را در کودکتان تشخیص دهید و بهتر بتوانید به حل آن بپردازید. بعضی کودکان ممکن است به دلایل ژنتیکی دچار ترس و اضطراب بیشتری باشند و بعضی دیگر به دلایل شرایط محیطی و یک اتفاق دچار این احساس شده باشند. در روانشناسی کودک ترسو دلایل متفاوتی ممکن است برای ترس در کودکان وجود داشته باشد که بعضی از آن ها عبارت است از:
- تجربه حس تنهایی هب دلیل شاغل بودن والدین
- رفتن به پیش دبستانی و مدرسه
- بعد از یک حادثه مانند تصادف
- بعد از دیدن یک فیلم یا یک صحنه ترسناک
- تغییر مکان و محله
- و…
نشانههای ترس در کودکان چیست؟
ترس در کودک ممکن است باعث ایجاد یکسری اختلالات و رفتارهای نامناسب شود که اگر کودک این نشانهها را داشته باشد، بایستی از یک مشاور و متخصص جهت ریشه یابی آن کمک گرفت. از جمله علایم ترس در روانشناسی کودک ترسو عبارت است از:
- شب ادراری
- دیدن کابوسها مکرر و فریاد کشیدن در خواب
- جویدن ناخنها
- عدم ارتباط با دیگران
- پرخاشگریهای شدید تدافعی
- گوشه گیری و افسردگی
یکی از علل ترس در کودکان ممکن است این باشد که مورد آزار و اذیت قرار گرفته باشند. روانشناسی کودک آزاری میتواند به راحتی این مسئله را ریشه یابی کند.
با کودکان ترسو چگونه رفتار کنیم؟
بعد از تشخیص علایم ترس در کودک و تشخیص نوع ترس، باید مهارت لازم در والدین ایحاد شود تا بتوانند به خوبی با این مشکل مقابله نمایند. ترسها ممکن است در ابتدا کوچک و ساده به نظر بیایند اما باید این موضوع را در نظر بگیرید در دنیای کودکانه بسیار امری مهم و جدی هستند. با ساده انگاری یا تمسخر، فقط ریشهی این مشکل را در ذهن کودکتان بیشتر و بیشتر پرورش میدهد. روانشناسی کودک ترسو به والدین آموزش میدهد تا با رفتارهای درست و آگاهانه احساس ترس را در کودک شناسایی و سوالات و افکاری که باعث ایجاد ترس شدهاند را برای کودک حل نمایند و با تکرار، رفتارهای درست جایگزین رفتارهای نامناسب کودک شود تا مسیر تربیتی و رشد او به عالی ترین شکل ممکن طی شود.
ترس کودک را انکار نکنید
در روانشناسی کودک ترسو میآموزید که ترس کودک را انکار نکنید، حتی اگر ترس او غیر واقعی و خیلی ابتدایی و ساده به نظر بیاید. باید بدانید در حال حاضر این ترس یکی از مشکلات جدی اوست، پس از مسخره کردن و از بیان جملاتی مانند: “این موضوع که چیزی نیست” و یا پرخاشگری به شدت پرهیز نمایید. سعی کنید با کودکتان همدلی کنید و ترس او را درک نمایید واز کلماتی مانند: “میفهمم الان چه حسی داری” و یا “تو را درک میکنم” استفاده کنید تا کودک حس امنیت بیشتری داشته باشد.
شفاف صحبت کنید
راجع به ترسهای کودک با او حرف بزنید. در نظر داشته باشید که دایره لغات کودکان کم بوده و در بیان احساسات توانایی و مهارت کافی ندارند. از این رو شاید نتوانند به صورت کامل حس خود را ابراز کنند. بنابراین والدین باید شروع کننده این امر باشند. سعی کنید دقیقا بفهمید از چه موضوعی میترسد. براساس روانشناسی کودک ترسو، گاها ممکن است ترس کوک یک موجود خیالی و غیر واقعی باشد. جزئیات آن را از کودک خود بپرسید و بعد با صحبتهای شفاف و واضح برایش مشخص کنید که چیزی برای ترسیدن وجود ندارد. همچنین با حرف زدن دربارهی سایر احساساتش سعی کنید، تمرکز و توجه او را به سمت احساسات بهتر سوق دهید و اعتماد به نفس او را افزایش دهید.
وابستگی را کاهش دهید
وابستگی یکی از دلایل ایجاد ترس و اضطراب در کودک است. روانشناسی کودک ترسو در جهت رفع ترس، کاهش وابستگی را پیشنهاد میدهد. اگر کودک شما دچار وابستگی شدید است، بهتر از تا قبل از رفتن به مدرسه، به مرور توسط رفتارهای درست به شکلی آهسته، این وابستگی را کاهش دهید. برای مثال در طول روز برای چند ساعت از او فاصله بگیرید و فاصله این جدایی ها را به مرور افزایش دهید. کودکان وابسته در بدو ورود به مدرسه دچار ترسهای مزمنی میشوند که این وابستگی و ترسها در آینده او تاثیر گذار است و نمیتوان از آن چشم پوشی کرد.
کودک را به شجاع بودن تشویق کنید
کودک خود را برای دستاوردهای حتی کوچک هم تشویق کنید. با اینکار حس شجاعت را در کودک پرورش میدهید. البته این بدان معنا نیست که از او به زور بخواهید که قوی باشد. برعکس اگر کودک خودش کار مثبت و خوبی انجام داد، تشویقش کنید تا اعتماد به نفس او افزایش یابد و اجازه دهید حس استقلال را خودش به مرور زمان پیدا کنید.
الگوی مناسبی باشید
کودکان از والدین خود الگو میگیرند و رفتارهای آنها را کپی بردار میکنند. اگر جزو والدینی هستید که خود اضطرابهای زیادی دارید و ترس و استرس خود را نمیتوانید، کنترل کنید لازم است که از یک متخصص در زمینه رواننشاسی کودک ترسو کمک بگیرید تا به شما کمک کند احساس امنیت لازم را به کودک خود انتقال دهید. اگر کودک شما مشغول بازی و یا تماشای تلویزیون است با سرزدن بیش از حد و افراطی احساس ناامنی دراو ایجاد میکنید و به عبارتی ترسهای خود را به او انتقال میدهید.
از متخصص کمک بگیرید
اگر ترسهای کودک شما در حدی است که در روند زندگی او اختلال ایجاد کرده و به تنهایی توانایی مقابله با رفتارهای اختلال آمیز کودک خود را ندارید بهتر است از مشاور روانشناسی کودک ترسو استفاده نمایید تا متخصصین با تجربه در این زمینه راهنماییهای لازم را به شما بدهند و شما را همراهی نمایند.

و در نهایت
روانشناسی کودک ترسو به بررسی نوع و علل ترس در کودک میپردازد. ترس یکی از شایع ترین احساسات مخرب در کودک است. البته ترس در کودکان زیر 3 سال به دلیل ناشناخته بودن محیط یک امر عادی است اما اگر این روند ادامه دار باشد و یا منجر به رفتارهای بیمارگونه شود باید حتما مورد بررسی متخصص در زمینه روانشناسی کودک ترسو قرار گیرد تا علل آن شناسایی گردد.
روانشناسی کودک ترسو بعد از تشخیص، مهارتهای لازم را به والدین آموزش میدهد و از طریق بازی و صحبت با کودک، به حل افکار و احساساتی که باعث ترس شده اند، میپردازد. همراهی والدین در روانشناسی ترسو یک امر ضروری است چرا که والدین همراهان همیشگی کودکان هستند و کودکان به عنوان الگو از آنها پیروی میکنند.