در ابتدا با سخنی از روزن شاین شما را با هدف این مقاله آشنا می کنیم:« درس خوب معلم از چشمان شاگردان اش مشاهده می شود اما درس موفقیت آمیز معلم از اعمال و رفتار دانش آموزان اش آشکار می شود».
بله درست حدس زده اید، این مقاله از سایت مشاوره کودک زندگی سبز به مباحث روانشناسی کودک برای معلمان در کلاس درس می پردازد. پس با ما همراه باشید:
طی چند دهه اخیر، طبق پیشرفت ها و فناوری های صورت گرفته در حوزه های مختلف از جمله: آموزش و پرورش کودکان، ابزار ها و نیز منابع اطلاعاتی مختلفی برای آگاهی بخشیدن هر چه بیشتر به معلمان در حوزه آموزش و مهم تر از آن پرورش یا تربیت کودکان، ایجاد شده اند.
اهمیت این بحث زمانی آشکار می شود که معلم در کلاس درس به دانش آموزانش تنها به تدریس کتاب درس توجه نکند بلکه علاوه بر ایجاد یک برنامه همه جانبه در راستای آموزش مطالب کاربردی به کودکان، باید به جنبه های پرورشی و روانشناسی آنها نیز توجه کند؛ چرا که این جنبه ها پایه و اساس یادگیری درست تر و بهتر مطالب آموزشی هستند.
در این راستا ما قصد داریم پیرامون موضوع: روانشناسی کودک برای معلمان، بپردازیم تا گاهی در جهت ترویج اهمیت مسائل روانشناسی کودک برای معلمان دغدغه مند کشور مان برداریم.
بهترین کتاب روانشناسی کودک برای معلمان
در این خصوص ما به معرفی کتاب های مناسب در جهت روانشناسی کودک برای معلمان می پردازیم:
کتاب های روانشناسی کودک برای معلمان:
1- کتاب روانشناسی برای معلمان، اثر دیوید فونتانا، ترجمه مهشید فروغان:
این کتاب روانشناسی کودک برای معلمان از جمله کتاب های معتبر علمی در زمینه آشنایی معلمان با جنبه های روانشناسی کودکان است، این کتاب به حوزه های عملی که اهیمت دو چندانی نسبت به دیگر حوزه ها در زمینه اصول روانشناسی؛ برخوردار هستند، می پردازد.
نکته قابل توجه در این موضوع این است که جنبه های روانشناسی کودک برای معلمان،تنها موضوعاتی که به طور مستقیم با درس و کلاس کودکان مرتبط می شوند، را بررسی نمی کند علاوه بر این موضوعاتی وجود دارند که خارج از محیط مدرسه کودکان را درگیر خود می کنند و چه بسا درس و کلاس آنها را تحت تاثیر قرار خواهد داد؛ از جمله این موضوعات: درک کودکان از خود، خود پنداره کودکان، شخصیت و ابعاد وجودی شان، توانایی های کودک، نوع نگاه کودک از مدرسه، انگیزش کودکان، انواع رفتار های اجتماعی آنها و…
معلم در این راستا می تواند با آگاهی از مسائل مختلف روانشناسی، کودک را در جهت مطلوب راهنمایی کند و یا اگر از این آگاهی های ضروری برخوردار نباشد یا به دنبال کسب اطلاعات کاربردی و مناسب روانشناسانه کودک نباشد؛ نه تنها خودش درک درستی از این مسائل درباره خود پیدا نمی کند، بلکه کودک را نیز نمی تواند در جهت درست به سمت حل مسائل مختلف اش راهنمایی کند.

مشاوره کودکان بیش فعال
این اطلاعات دارای اهمیت از چند بخش تشکیل می شوند که با طی مراحل آن به صورت پله پله در آخر به نتیجه مطلوب خواهید رسید؛
بخش اول این کتاب روانشناسی کودک برای معلمان به عوامل مؤثری می پردازد که تاثیرات اولیه را بر کودکان بر جای می گذارند؛ از جمله؛ نوع و چگونگی روابطی که بین والد و فرزند برقرار است، طبقه اجتماعی خانواده فرزند و اندازه خانواده.
بخش دوم این کتاب به عوامل شناختی یا روانی مانند: هوش، یادگیری و تفکر، پرداخته می شود.
بخش سوم مربوط به عوامل عاطفی یا هیجانی کودک مانند: شخصیت، ارزش ها و نگرش های وی است.
بخش چهارم نیز به عوامل اجتماعی می پردازد؛ مانند: عواملی مربوط به نوع و چگونگی رابطه کودک با هم کلاسی ها و معلم، آموزش نکاتی برای معلم موفق شدن،انواع روش های مطالعه برای معلمان و نوع و چگونگی تعاملاتی که باید بین معلم و دانش آموز برقرار شود. این کتاب به معلمان را از اطلاعات لازم آگاهی می بخشد.
برای تهیه بهترین کتاب روانشناسی کودک برای معلمان و کتاب هایی نظیر آن می توانید به صورت حضوری یا اینترنتی به انتشارات آگه مراجعه کنید.
معرفی و دانلود کتاب روانشناسی برای معلمانpdf
ما به معرفی کتاب روانشناسی برای معلمان pdf، در زمینه روانشناسی کودک برای معلمان می پردازیم:
کتاب کاربرد روانشناسی در تدریس: از لئونور ام. تی. درویل،
با ترجمه: سید حسین سجادی بافقی.
از نشر: آوای نور.
این کتاب اصول مهم روانشناسی و تربیتی (روانشناسی تربیتی کودکان ابتدایی) را که رعایت آنها در کلاس درس و نیز در مورد کودکان ضروری هستند؛ از جمله رعایت حس مشترک بین معلم و دانش آموز، به معلمان آموزش می دهد.
کتاب حرفی از جنس بلور، ایده های ناب معلمی.
از محمد حسن راد منش.
از نشر: ورای دانش.
این کتاب نکات ناب علمی و کاربردی را از جمله: انگیزه، خلاقیت، کارآیی معلم، روش های فعال تدریس معلم، نکات آموزشی و تربیتی و… را به معلم آموزش می دهد.
کتاب 501 نکته برای پرورش دانش آموزان موفق (دانلود رایگان کتاب 501 نکته برای معلمان).
از: رابرت رمزی
ترجمه: آزاده مبشر، زینب قاسمی.
این کتاب نکات علمی و بسیار مهم و کاربردی روانشناسی کودک برای معلمان را می آموزد تا معلمان با رعایت آنها در کلاس درس روند خسته کننده تدریس به صورت تک بعدی را بسیار شیرین و چند جانبه کند.
اهمیت و مشاوره کودکان زیر دو سال

اصول روانشناسی تدریس به کودکان
طبق موضوع روانشناسی کودک برای معلمان، ما به نکاتی مستند و علمی در خصوص رعایت اصول روانشناسانه توسط معلم برای کودک در کلاس درس، می پردازیم؛ این نکات از مجموعه انجمن روانشناسی آمریکا جمع آوری شده است که در ادامه در اختیار معلمان دلسوز قرار می گیرد:
همانطور که می دانید نگرش، باور ها و نوع تفسیری که فرد از خود، شخصیت، توانایی های بیرونی و درونی و… دارد تاثیر بسیار زیادی بر عملکرد و نوع رفتار اش در محیط و موقعیت های مختلف دارد؛ پس زمانی که معلم قادر به ایجاد یک تصویر مناسب و خوب از کودک در خودش باشد، می تواند در مورد پیشرفت وی در درس و کلاس مدرسه ( روتین مدرسه ) امیدوار باشد.
مشاوره کودکان ابتدایی (روانشناسی تربیتی کودکان ابتدایی) را در زندگی سبز بخوانید.
نکته دوم: مجموعه دانش هایی است که کودکان از قبل دارا هستند و در یادگیری مطالب جدید آنها تاثیر گذار هستند؛ این دانش های قبلی تنها از سال های پیش در دبستان یا پیش دبستانی های آنها بدست نیامده اند، بلکه کودک آنها را نیز از محیط پیرامون زندگی خود مانند جمع های خانوادگی، دوستان و… جذب کرده است؛ پس باید طبق روانشناسی کودک برای معلمان و به ویژه روانشناسی کودکان دبستانی برای معلم در این نکته که دانش های قبلی دانش آموز درست باشند و مانعی بر سر راه یادگیری های او چه در آموزش ها و چه در مهارت های روانشناسی برای وی نباشند، ارزیابی و اقدام مناسبی صورت گیرد؛ چرا که دانش های قبلی کودک تاثیری مثبت یا منفی بر یادگیری های جدید وی خواهند گذاشت.
نکته سوم به این مسئله می پردازد که علارغم وجود محدودیت در میزان رشد فیزیکی و بیولوژیکی کودک، هیچ محدودیتی برای افرایش و یادگیری در توانایی ذهنی و میزان یادگیری وی وجود ندارد؛ وتنها برای اینکه یا دگیری او پیشرفت و افزایش یابد، باید به سه نکته ساده اما پر اهمیت روانشناسی کودک برای معلمان توجه کنید:
۱- محیط آموزشی مطلوب وغنی از همکلاسی های با استعداد و یا معلمان خوب و دارای خلاقیت.
۲- مواجه کودکان با موضوعاتی که ذهن با استعداد آن ها را به چالش بکشند.
۳- کودکان باید با موضوع جدید درسی میزانی آشنایی چه از قبل و چه از راه مرتبط بودن با موضوعاتی که او می داند، داشته باشد.
برای ثبت نام در دوره تربیت مربی مهد کودک مشهد کلیک کنید.
روانشناسی تدریس به کودکان
در تدریس و آموزش به کودکان ما گاهی از منابع اصلی روانشناسی کودک برای معلمان که بر ذهن کودک برای یادگیری مسائل جزئی تر تاثیر می گذارند، غافل می شویم، از جمله این منابع یا مهارت ها؛ هوش عاطفی است، زیرا کودک همراه با عواطفی مثل: محبت، مهر، همدلی و… به دنیا نمی آیند؛ ما باید به رشد و پرورش هوش عاطفی او بپردازیم و نیز مهارت های عاطفی را به وی یاد بدهیم؛ برای این کار با نظریه روانشناس کودک به نام ناتالیا دنلیز همراه می شویم.
دنلیز برای شروع این مهارت توصیه می کند که باید در درجه اول به کودک بیاموزیم که برای احساسات اش عنوان هایی برگزیند؛ مانند: زیاد و کم، به طور مثال می توانیم به او بگوییم که زمانی توپ خود را به دوستت بدهی تا با آن بازی کند، او را زیاد خوشحال کرده ای.
اما زمانی که وسیله ات را به دوستت ندهی، او را (زیاد یا کم) ناراحت کرده ای.
با همراه کردن کودکتان برای کمک به آنها می توانید سریع تر به رشد هوش عاطفی وی برسید.
مرحله دوم درروانشناسی تدریس به کودکان، شما باید به کودک تان احساس توانمندی و صلاحیت او را برای انجام کار های مختلف شخصی اش یا کمک به دیگران اما متناسب با توانایی اش، القا کنید. برای این کار لازم است بسیاری از کار هایی که قبلا برای او انجام می دادید؛ مانند: بستن بند کفش، درست کردن ساندویچ و… را دیگر انجام ندهید تا با این کار کودک خود مسئولیت کار هایش را برعهده بگیرد و با انجام دادن آن ها متوجه توانمندی های و میزان شایستگی هایش بشود.
مرحله بعد روانشناسی کودک برای معلمان،طبق نظریه دلفی است که می گوید: والدین باید کودکان شان را برای انجام کار هایی که تا بحال انجام نمی دادند مانند: شستن ظرف، لباس، تعمیر بعضی وسیله ها مانند موتور و…، به چالش بکشند؛ والدین با این کار متوجه توانمندی هایی در کودکان شان خواهند شد که بسیار شگفت زده می شوند.

سخن آخر در روانشناسی کودک برای معلمان
مباحث روانشناسی کودک برای معلمان، یکی موضوعات پر طرفدار و سوال برانگیزی هستند که امروزه بخاطر اهمیت نکات روانشناسی و تربیتی و روانشناسی تربیتی کودکان ابتدایی، در کنار مسائل آموزشی برای معلمان به وجود آمده اند، ما به شما توصیه می کنیم اگر می خواهید کلاس فعال و با انگیزه برای دانش آموزان تان بسازید، مطالعه چند لحظه ای مقاله روانشناسی کودک برای معلمان را از دست ندهید.
مشاوره کودک رایگان
سوالات متداول
1) روانشناسی تدریس به کودکان چه اصولی را داراست؟
زمانی که معلم قادر به ایجاد یک تصویر مناسب و خوب از کودک در خودش باشد، می تواند در مورد پیشرفت وی در درس و کلاس مدرسه امیدوار باشد و نکاتی را رعایت کند که در مقاله مفصل توضیح داده شده است.
2) برای تقویت مهارت های عاطفی دانش آموزان چه باید کرد؟
برای شروع این مهارت باید در درجه اول به کودک بیاموزیم که برای احساسات اش عنوان هایی برگزیند، شما باید به کودک تان احساس توانمندی و صلاحیت او را برای انجام کار های مختلف شخصی اش یا کمک به دیگران اما متناسب با توانایی اش، القا کنید.
3) بهترین کتاب روانشناسی کودکان دبستانی برای معلم چه کتابی میباشد؟
کتاب روانشناسی برای معلمان اثر دیوید فونتانا، این کتاب از جمله کتاب های معتبر علمی در زمینه آشنایی معلمان با جنبه های روانشناسی کودکان است.