ترس از مدرسه در کودکان، میتواند جنبه های مختلفی داشته باشد و در سنین مختلف بین 5،6 سال الی 10،11 سال اتفاق بیافتند که در مرحله علت مخصوص به آن مرحله را، خواهد داشت که بهتر است با راهکارهای اصولی و کاربردی این ترس از معلم و مدرسه را، کنترل کرده و به کاهش استرس کودکان در مدرسه، کمک کنیم. برای موفق شدن کودکان در مدرسه و جامعه، قطعا باید بستری همه جانبه را، در نظر گرفت؛ به عنوان مثال؛ هنگامی که کودکی ترس از معلم دارد یا در مدرسه گریه میکند و یا استرس دارد؛ نباید آن را، نادیده گرفت؛ بلکه باید علت گریه کودکان در مدرسه را یابید و با شناسایی و رفع مشکل دانش آموز، به کاهش استرس کودکان در مدرسه، کمک کرد که منجر به مشکلات حادی در رابطه با اختلال هراس از مدرسه، تبدیل نشود. بنابراین؛ در مقاله درمورد ترس از مدرسه و همچنین پیشنهاد کاهش ترس کلاس اولی ها از رفتن به مدرسه، توضیحات کاربردی ای را در سایت روانشناسی کودک زندگی سبز عنوان میکنیم تا بتوانید در رابطه با وضعیت مطلوب کودکان در مدرسه جهت پیشرفت و ترقی، به آنان کمک کنید.
علائم ترس از مدرسه در کودکان
ترس از مدرسه در کلاس اول و یا سایر سنین، میتواند به گونه های مختلفی ظاهر شود؛ اینکه کودکی در بدو ورود به مدرسه به عنوان یک کلاس اولی، گاهی کمی ابهام و یا استرس در رابطه با مدرسه و محیط آن نیز، داشته باشد؛ کاملا طبیعی می باشد.؛ اما؛ والدین باید مراقب باشند که این ترس کوچک ناشی از عدم آگاهی را، با ترفندهای خوبی کنترل کنند. علائم ترس از مدرسه در کودکان، میتواند؛ پرسش سوالات زیادی باشد؛ اما؛ اگر این ترس به درستی، شناسایی و رفع نشود؛ ممکن است علائم شدیدتری ظاهر شود که در زیر عنوان میکنیم. لازم به ذکر است بدانید که همه این علائم و ننشانه های ترس از مدرسه در کودکان، علت های مختلفی دارد که باید به صورت اصولی و درست آن علت ها شناسایی شده و حل شود. بنابراین در ادامه به علت های مختلف ترس از مدرسه در کودکان، خواهیم پرداخت تا بتوانید با شناسایی مشکلات احتمالی مختلف، به کاهش استرس کودکان در مدرسه، کمک کنید تا کودکان در مدرسه، محیطی شاد و جذاب را، تجربه کنند.
- گریه کردن برای ترس از مدرسه کلاس اول، به علت عدم آگهی کافی و در نتیجه داشتن تصور غلط از مدرسه و محیط پیرامون.
- امتناع کردن از رفتن به مدرسه که میتواند؛ به دلایلی مانند، نداشتن رابطه خوب بین دوستان و معلمان، تکلیف های سنگین، تنبلی و یا مورد آزار و تمسخر قرار گرفتن بوجود بیاید.
- داشتن استرس و اضطراب، مخصوصا در کلاس اولی ها، در رابطه با جدایی از خانواده ومادر، که میتواند با تمرین و استمرار درست نیز، رفع شود.
- احساس تنهایی کردن کودکان در مدرسه، یکی دیگر از علائم ترس از مدرسه در کودکان می باشد.
- احساس ترس و خجالت که میتوانید از کودکی روی کودک خود کار کنید و همچنین هرگز او را، مقایسه نکنید و مورد تمسخر قرار ندهید تا احساس شرمندگی ذاتی را، نداشته باشد.
- اظهار دل درد و داشتن تهوع و دل پیچه، ناشی از اضطراب.
علت هراس از مدرسه در دانش آموزان
در حقیقت، هراس از مدرسه در دانش آموزان، ممکن است در سنین مختلفی اتفاق بیافتد. دلایل مختلفی وجود دارد که میتواند این هراس و ترس از معلم، مرسه و دوستان را، تشدید کند. بنابراین در رابطه با دانش آموزانی که در پایه های بالاتر از اول هستند؛ گاهی ممکن است اتفاقاتی مختلفی که در منزل و یا مدرسه بوجود می آید؛ او را دلزده کند و به عبارتی هراس از مدرسه در دانش آموزان را، بوجود بیاورد. به طور کلی، بهتر است اغلب، بصورت دورادور از وضعیت و شرایط فرزند خود در مدرسه، آگاه باشید و همیشه گوش شنوایی برای او باشید و با جویای احوال او بودن، بتوانید با مهربانی درد و دل کنید تا اگر کودک شما در مدرسه مشکلی دارد؛ بتواند با شما درمیان بگذارد. بهترین رفیق او باشید و با مشورت ها و همفکری های درست با او همدردی کنید. مواردی که باعث هراس از مدرسه در دانش آموزان میشود را، در ادامه عنوان میکنیم تا بتوانید بهتر با این گونه شایط آشنا شوید.
- استرس وارد کردن به دانش آموزان ناشی از درس نخواندن، سهل انکاری و یا داشتن بهترین نمرات، یکی از عوامل مهم استرسو هراس از مدرسه در دانش آموزان می باشد.
- نداشتن یک رابطه خوب با معلم و سایر مربیان که میتواند منجر به ترس از مدرسه در کودکان و ترس از معلم نیز، بشود.
- نداشتن رابطه خوب با دوستان، درگیری و دعوا و یا مورد تمسخر واقع شدن بیش از حد، میتواند یکی از علت های مهم اختلال هراس از مدرسه بشود.
- گاهی وجود حجم زیاد درس های سنگین، که میتوانید برنام ریزی و روش خواندن مفید را، به او آموزش دهید.
- عدم آگاهی نسب به توانایی های خود، در مقایسه با همسن و یالان خود، در مدرسه.
- عدم وجود و آموزش مهارت های ارتباطی درست در شرایط مختلف جامعه که میتواند منجر به ترس از مدرسه در کودکان بشود.
- وجود دل مشغولی و نگرانی در رابطه با اتفاقات منزل کودک و در نتیجه، سلب آرامش فکری در جهت یادگیری در مدرسه.
روانشناسی کودک ترسو در 10 دقیقه!
ترس از مدرسه کلاس اول
همانطور که با ترس کودکان در مدرسه در سنین مختلف آشنا شدید؛ بهتر است بدانید؛ ترس از مدرسه کلاس اول وجود دارد که به طور کلی، کمی متفاوت است. ترس از مدرسه در کودکان کلاس اولی، اغلب، به دلیل عدم آگاهی و یا حتی ترسانده شدن از آن محیط توسط سایر افراد، می باشد که با انجام یکسری تکنیک های مفید، میتوان این ترس کودکان در مدرسه را، به راحتی کنترل کرد. البته، تا حدی ترس از مدرسه کلاس اول، نرمال و عادی می باشد اما؛ بهتر است در رابطه با پیشنهاد کاهش ترس کلاس اولی ها از رفتن به مدرسه، نکاتی را، یاد داشته باشید تا بتوانید در همان ابتدا، ترس از مدرسه کلاس اول را، از بین ببرید و نه تنها در ترس از معلم و هراس از مدرسه در دانش آموزان کلاس اولی را، رفع کنید؛ بلکه جلوه خوب مدرسه را، برای آنان، نشان دهید و محیطی بسیار مطلوب و آرام را، برای کودکان در مدرسه، ایجاد کنید؛ چراکه؛ با درمان نکردن ترس از مدرسه کلاس اول و یا دامن زدن به ترس از مدرسه در کودکان، ممکن است باعث بوجود آوردن مشکلاتی در رابطه با اختلال هراس از مدرسه بشود.
چرا کودکان، از کلاس اول و یا پیش دبستانی، ترس دارند؟
شاید شما نیز، تا بحال، شاهد ترس کودکی، در ابتدای ورودش به کلاس اول و یا پیش دبستانی، بوده باشید؛ پایین بودن این سن و یا حتی کمی وابستگی به مادر و پدر، در رابطه با ترس از مدرسه در کودکان، امری عادی تلقی میشود و جای نگرانی ندارد؛ اما؛ هنگامی که این ترس بسیار فراتر و گسترده تر میشود؛ به طوری که منجر به ایجاد اختلال هراس از مدرسه میشود؛ میتواند ضربه روحی و رفتاری ای را، برای کودک داشته باشد. درحقیقت ترس کودکان در مدرسه و یا منزل شکل میگیرد. نحوه رفتار اولیه در مدرسه توسط افراد مختلف و همچنین نوع اطلاعات اولیه ای که برای ورود به مدرسه، به او میدهیم؛ نقش بسزایی در پیش زمینه فکری کودک دارد. آماده سازی مناسب ذهنی کودک میتواند؛ به عنوان یک پیشنهاد کاهش ترس کلاس اولی ها از رفتن به مدرسه، بصورت خوبی، عمل کند. بنابراین؛ ترس از مدرسه در کودکان و اولی ها میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. به عنوان مثال؛
اضطراب ناشی از خانواده
یکی از عوامل ترس اولی ها و کودکان در مدرسه، میتواند داشتن والدینی سختگیر و سلطه گر باشد که اغلب به او امر و نهی میکنند و کماکان در برخورد با اتفاقات روزمره، خود و کودک را، دچار تنش و استرس میکنند؛ بنابراین؛ ممکن است؛ ناخود آگاه، اعتماد به نفس کودک، خدشه دار شود و در رابطه با مسائل و تعاملات اجتماعی، دچار اختلالاتی نیز، بشود که منجر به عملکرد ضعیف در مکان های عمومی مانند؛ مدرسه میشود. بنابراین؛ اگر کمی با آرامش خاطر بیشتری، رفتار کنیم؛ میتوانیم در جسارت فرزندان، موثر تر باشیم.
احساس وابستگی کودک
ترس از مدرسه در کودکان و اولی ها، میتواند به دلیل احساس وابستگی کم یا زیاد آنان به کانون خانواده و افراد آن نیز، باشد؛ بنابراین؛ ممکن است؛ علت گریه کودکان در مدرسه، این احساس تنهایی باشد و اینکه دوست داشته باشند که هرگز از مادر یا پدر خود، جدا نشوند. با انجام ترفندهایی که در ادامه عنوان میشود؛ شما، میتوانید؛ این مشکل را، به آسانی برطرف کرده و در رابطه با کاهش استرس کودکان در مدرسه، به اولی ها و پیش دبستانی های خود، کمک کنید.
داشتن ذهنیتی منفی
یکی از کارهای نامناسبی که گاهی والدین و یا اطرافیان انجام میدهند؛ گفتن حرف هایی به شوخی و یا جدی ای است که درباره موارد و مکان های جدید به آنان میگویند. به عنوان مثال؛ اگر بیای دکتر، آمپول میزنن و یا بری مدرسه باید، خیلی خوب درس بخونی و بنویسی و… که باعث میشود در همان ابتدا، اطلاعاتی ناقص به کودک آموزش داده شود و دچار ترس، استرس و اختلالاتی در این مکان ها و مکان های جدید بشود که در نتیجه باعث ترس از پزشک و حتی ترس از مدرسه در کودکان، بصورت غیر عادی میشود که ممکن است یکی از علل امتناع کودک از مکان های جدید و مدرسه و یا حتی علت کودکان در مدرسه نیز، همین موارد باشد. پس سعی کنید که همیشه اطلاعات درست ومناسب سن آنان را، در اختیار نیز، بگذارید.
علت گریه کودکان در مدرسه
یکی از علائم و رفتارهای رایج، در ترس از مدرسه در کودکان، گریه کردن و وحشت داشتن از تنها ماندن در مدرسه می باشد. تمامی علت های ترس از مدرسه در کودکان و اولی ها که در قبل بیان شد؛ میتواند؛ علت گریه کودکان در مدرسه، باشد. داشتن یک تفکر منفی، ترس از دوری از خانواده، جدایی از مادر، ترس از محیط مدرسه و معلمان (اصول روانشناسی کودک برای معلمان) و… همه این موارد در علت گریه کودکان در مدرسه، موثر هستند؛ اما؛ به راستی راه حل چیست؟ با کودکان خود، چه کنیم و چگونه برخوردی برای از بین بردن ترس آنان، داشته باشیم؟ و از چه زمانی شروع کنیم؟ این سوالات همواره، در ذهن والدین پیچ و تاب میخورد و گاهی آشفتگی آنان را، دوچندان میکند؛ اما؛ دیگر نگران نباشید. ابتدا بهتر است؛ آرامش خود را، حفظکرده و راه های مناسبی را، با آرامش و ذهنی آرام انجام داده تا به نتیجه دلخواه خود برسید. در ادامه با راهکارهای اساسی تری برای ترس از مدرسه در کودکان را، مشاهده خواهید کرد.
کاهش استرس کودکان در مدرسه
اما؛ مهمتر از هر چیز برای ترس از مدرسه در کودکان، راه حل های مختلفی است که باعث کاهش استرس کودکان در مدرسه و منزل نیز، میشود. از آنجایی که مادرانی وجود دارند که همواره در پی رفع نیاز ها و مشکلات فرزندان خود هستند؛ تربیت مناسب فرزندان نیز، میتواند؛ مهمترین دغدغه در این زمینه باشد. کودکان سرمایه آینده هستند که باید برای یک زندگی سالم، تربیت شوند و این کار باید از همان ابتدا آغاز شود؛ چه بسا که روایت میشود که تربیت کودک و فرزند، حتی مربوط به دوران قبل از ازدواج میشود و از آن زمان، شکل میگیرد؛ زیرا با نهادینه شدن رفتارهای مختلف در خلق و خوی ما، به نسل بعد نیز، منتقل میشود. بنابراین؛ در ادامه رفتارها و تکنیک هایی را، برای کاهش استرس کودک و فرزند شما نیز، بیان خواهیم کرد.
شروع طلایی از همان ابتدا
با توجه به این نکته که بیان شد؛ تربیت، جسارت، عدم ترس از اجتماع و سخت کوشی، از همان ابتدا، میتواند؛ در کودک شکل گیرد؛ هرچند؛ تغییر در زندگی همیشه امکان پذیر است؛ اما؛ از هر لحظه ای زودتر شروع شود؛ بسیار بهتر می باشد. بنابراین؛ در رابطه با چالش های روزمره کودک کوچک و بزرگ خود، کارهایی را، برای مستقل شدن وی انجام دهید. به عنوان مثال؛
- هنگامی که با خود، بازی و یا صحبت میکند؛ واکنشی نشان ندهید و اجازه بدهید؛ با خود کمی، مشغول باشد.
- ممکن است؛ کودک گاهی اشتباهاتی را، به بار آورد؛ در ابتدا بدانید که شما نیز، در دوران کودکی هم خالی از اشتباه نبوده اید و خونسردی خود را، حفظ کنید و سعی کنید که با مهربانی، آن مشکل را، حل کنید تا کودک، دچار تنش نشود و تبدیل به فردی ترسو در مکان هایی مانند؛ مدرسه، نشود.
- نکات لازم را، در برخورد با کودک خود، در رابطه با برخورد مهربان و قاطع، بیاموزید.
- سعی کنید در چالش های ضروری از یک مشاور خوب کمک بگیرید.
(( روانشناسی کودک از بدو تولد ))
دادن اطلاعات کامل و درست
کودک و یا پیش دبستانی شما، برای ورود به مکانی جدید مانند مدرسه، ممکن است سوالاتی را، بپرسد و کنجکاو باشد که بهتر است؛ تا جایی که میتوانید؛ اطلاعاتی مفیدی در اختیار او قرار دهید و هرگز به او ترس بیهوده، وارد نکنید تا او بتواند؛ تصویر خوبی را، مجسم کند. میتواند از واقعیت ها و حتی چیزهای خوبیکه میدانید دوست دارد بگویید. مثلا بگویید؛ که تعداد زیادی دوست پیدا میکند و یا معلمی مهربان، خواهد داشت که چیزهای جدیدی به او یاد میدهد و هرگز حتی به شوخی، نکته نامناسبی را، برای شوخی با او، عنوان نکنید تا از ساخت یک ذهنیت منفی، جلوگیری کرده باشید.
همراه و رفیق نوجوان خود باشید!
اما؛ ترس از مدرسه در کودکان بزرگتر، ممکن است در سال های بالاتر بوجود بیاید؛ در این جا باید آنقدر با فرزندان و کودکان خود، رفیق باشید تا بتوانند؛ مشکلی که در این رابطه را، دارند؛ با شما در میان بگذراند. گاهی یک مشکل ممکن است به طور مستقیم و یا غیر مستقیم باعث ترس از مدرسه در کودکان بشود. بنابراین؛ همیشه ابتدا، به حرف های آنان خوب گوش دهید و سپس بدون هیچ سرزنشی، با آنان گفت و گو کرده تا بتوانید؛ در روحیه آنان، تاثیر مثبتی گذاشته و این ترس و اضطراب درونی را، رفع کنید.
دورادور مراقب آنان باشید.
سعی کنید بصورت نسبتا مرتبی، از احوال ظاهری، درونی و درسی کودک خود، بصورت دورادور، اطلاع یابید که اگر گاهی مشکل و نکته ای را، متوجه شدید؛ بتوانید بصورت صبورانه و اصولی با آن برخورد کنید و همچنین تعاملی سازنده با معلم کودک داشته باشید.
رفتار مناسب با کودکان
گاه ممکن است؛ ترس از مدرسه در کودکان، به تدریج بوجود بیاید و این ترس ناشی از رفتار نامناسب با آنان باشد. رفتارهای نامناسبی مانند؛ تنبیه، مقایسه کردن، توهین، سرزنش، تحقیر و تمسخر، توسط مدرسه و یا والدین، به دلایل مختلف درسی و رفتاری، نوعی گریز از مدرسه را، در پی خواهد داشت. بنابراین؛ در رابطه با رفتار مناسب با این کودک، باید همواره، دقت کرد و اگر هم مشکل خاصی وجود دارد؛ با صحبت کردن و یافتن راه حلی مناسب، از طریق مشورت و همدلی، رفع شود. چراکه؛ رفتار نامناسب با کودکان در مدرسه و خانه، نه تنها، تاثیر خوبی نخواهد داشت؛ بلکه؛ ممکن است؛ نتیجه برعکسی نیز، بدهد
آخرین پیشنهاد کاهش ترس کلاس اولی ها از رفتن به مدرسه
اگر بخواهیم از مبحث ترس از مدرسه در کودکان فاکتور بگیریم؛ باید این اصول را، رعایت کنیم. با آنان مهربان برخورد کنیم؛ اطلاعات غلط ندهیم؛ آنان را، نترسانیم؛ در صورت وجود مشکل، کودک را، دچار تنش نکنیم. رعایت نکات مقاله ترس از مدرسه در کودکان، میتواند بسیار مثمر ثمر واقع شود. برای اطلاعات بیشتر میتوانید؛ مقاله ترس از مدرسه pdf آن را، دانلود کرده و به اطلاعات مفیدی دست یابید. همچنین؛ به عنوان یک روش طلایی ای دیگر برای ترس از مدرسه در کودکان، میتوانید از مشاوران زبده و کاربلد، در این راستا، کمک بگیرید.